De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

VVD: opkoop-regeling diesels

(Het Parool, 08-10-2007) De gemeente moet de vervuilendste dieselauto's opkopen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Dat stelt de VVD voor als alternatief voor de aangekondigde verhoging van de parkeertarieven binnen de ring.

Volgens VVD-raadslid Robert Flos kan het voorstel van PvdA-wethouder Tjeerd Herrema op weinig steun rekenen. Ook zijn de economische en sociale effecten volgens hem negatief en leiden de hogere tarieven tot lastenverzwaring.

Kern van het VVD-plan is een opkoopregeling voor de vervuilendste dieselauto's, die voor 1996 zijn gebouwd. Daarvan zijn er naar schatting twintigduizend in de stad.

De VVD gaat ervan uit dat door het opkopen van duizend auto's al een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit te bereiken is. Eigenaren van die auto's kunnen vijftienhonderd euro krijgen, die ze kunnen gebruiken voor een openbaarvervoerabonnement, de aanschaf van een schonere auto of het gebruik van een deelauto.

Alleen mensen die al zo'n vervuilende diesel hebben, komen in aanmerking. De regeling zou op deze manier 1,5 miljoen euro kosten.

De VVD denkt dat op deze manier aan de strenge Europese normen, die in 2010 zullen gelden, kan worden voldaan. ''Nieuwe diesels zijn 36 keer schoner dan oude,'' aldus Flos. Eind deze maand komt zijn partij met een definitieve berekening van de effecten van het voorstel.


De kritische mobilist 2007


Commentaar en kopij aan ons opsturen

Terug naar eerste pagina