De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

‘Schiphol: klimaatcriminelen’
Bezetters taxibaan grijpen rechtszaak aan voor protest


(Milieudefensie 29 augustus 2006) Op donderdag 31 augustus dienen 31 actievoerders van Milieudefensie zich voor de rechter te verantwoorden. De actievoerders bezetten begin juni de taxibaan op Schiphol als protest tegen de dreigende oprekking van de milieu- en geluidsgrenzen voor Schiphol. Voorafgaand aan de rechtszitting krijgen de activisten bijval van zo’n vijftien ‘pingu´ns’ die protesteren tegen de enorme bijdrage die Schiphol levert aan het opwarmen van de aarde.

Schiphol is in haar eentje verantwoordelijk voor maar liefst tien procent van de totale Nederlandse bijdrage aan het broeikaseffect. Door de kabinetsplannen om de milieuregels verder te versoepelen zou Schiphol de ruimte krijgen fiks verder te groeien, waardoor dit percentage kan oplopen tot liefst twintig procent in 2020. Nu al leveren de vliegkilometers vanaf Schiphol ongeveer dezelfde bijdrage aan het broeikaseffect als alle personenauto’s in Nederland bij elkaar.

‘Het is onacceptabel dat ÚÚn bedrijf zo’n enorme hoeveelheid broeikasgassen mag uitstoten’, zegt Joris Wijnhoven, campagneleider verkeer van Milieudefensie. ‘Wij verantwoorden ons vandaag voor onze protestactie in juni, waarbij we de Polderbaan enkele uren onbruikbaar maakten. Wanneer verantwoorden de klimaatcriminelen Schiphol en minister Peijs zich voor h˙n bijdrage aan het opwarmen van de aarde?’

Wie: 31 actievoerders van Milieudefensie
Wat: rechtszaak wegens het bezetten van de taxibaan naar de Polderbaan
Waar: rechtbank Schiphol Oost (Oude Meer), Ten Pol 64
Wanneer: donderdag 31 augustus. Actie voor de deur vanaf 9.00 uur, rechtszaak om 9.30 uur


Vijftien als pingu´n verkleedde actievoerders protesteren vanaf 9.00 uur voor de rechtbank tegen de dreigende oprekking van de milieuregels. Zij hebben een spandoek bij zich met de leus: ‘Schiphol: klimaatcriminelen’.

Voor meer informatie: Milieudefensie Persvoorlichting, 020 5507 333 Joris Wijnhoven (op donderdagochtend), 06 29 593 875


De kritische mobilist 2006

Commentaar en kopij aan ons opsturen


Terug naar eerste pagina