De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

Bij de strijd om de OV-chipkaart (zie elders op deze site) gaat het om de macht van meer en minder geprivatiseerde OV-bedrijven, Bij Schiphol gaat de strijd tussen belanghebbend Amsterdam en een minister die graag wil cashen voor de staatskas en daarbij bovendien duidelijk behept is met de moderne "privatiseringsdrift koste wat kost" van VVD en in wat mindere mate CDA. In brieven aan de gemeente schrijft de gebeten minister dat Amsterdam zich keert tegen "het algemeen belang van de Nederlandse maatschappij". Je moet maar durven als lid van een voor de tweede keer gevallen en weer overeind gekrabbeld en naar de eindstreep voortstrompelend kabinet. Amsterdam vindt inmiddels dat de minister zich "kinderachtig stampvoetend" gedraagt.... (EvD)

Conflict Schiphol verscherpt

(Het Parool 10 augustus 2006) De ruzie tussen de gemeente en VVD-minister Gerrit Zalm van FinanciŽn over de voorgenomen verzelfstandiging van Schiphol laait weer op. Volgens Amsterdam legt Zalm een onredelijk hoge druk op de zaak.

Deze week stuurde Zalm, naar nu blijkt, een vertrouwelijke brief naar de stad, waarin hij duidelijk maakt dat hij haast achter de zaak zet. Hij verwijt de gemeente het algemeen belang van Nederland te frustreren door zich te verzetten tegen de verkoop van Schiphol. De verantwoordelijke ambtenaar van Amsterdam (het college, is met vakantie) laat weten 'niet verrast' te zijn. ''Wij laten ons niet opjagen.'' PvdA-wethouder Lodewijk Asscher stelde Zalm eerder dit jaar voor, aandelen Schiphol over te nemen, waardoor het rijk het beoogde geld krijgt en het lot van de luchthaven niet aan de markt wordt overgenomen.

Zalm lachte aanvankelijk om het voorstel. Inmiddels is hem het lachen vergaan. Amsterdam - met een belang van 21,8 procent in de luchthaven - dreigt de privatisering nog steeds te blokkeren als Zalm niet meewerkt aan het voorstel van Asscher.

Amsterdam heeft 200 miljoen euro over voor het belang van 29 procent van het rijk.

Zalm gaf Amsterdam tot 21 juli de tijd om bij te draaien, maar op die datum liet Asscher opnieuw weten Schiphol niet los te laten. Over de prijs valt nog te praten.

Manon van der Garde, fractievoorzitter van de PvdA, zit op dezelfde lijn als Asscher en zegt de brief van Zalm niet verstandig te vinden. ''Zalm legt het meningsverschil steeds verder bloot,'' zegt ze. ''Ik wil niet overdrijven, maar dit lijkt toch steeds meer de reactie van een klein kind dat dreinend de hakken in het zand zet.'' Van der Garde vindt overleg cruciaal, laat ze weten. ''We moeten er uitkomen. En Rotterdam doet ook mee. Dat mag Zalm niet zo maar wegwuiven.''


De kritische mobilist 2006

Commentaar en kopij aan ons opsturen


Terug naar eerste pagina