De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

Milieutips voor uw vakantie

(bron: Trouw 10 januari 2009)

* Ga liever een keer per jaar lang op vakantie, dan drie keer eventjes kort. Ga zo mogelijk buiten het hoogseizoen.

* Is vliegen echt nodig? Voor een stedenreis binnen Europa is de trein beter. Het gaat vaak net zo snel en je komt aan midden in de stad.

* Toch vliegen? Neem een directe vlucht. Juist het stijgen en landen van een vliegtuig veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Ga met het openbaar vervoer naar het vliegveld en gebruik op de bestemming ook het openbaar vervoer. Compenseer verder de CO2-uitstoot. Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt.

* Op wintersport? De natuur in de bergen staat onder druk, maar in steeds meer skibestemmmingen zet men zich in voor duurzaamheid. Kies dus voor een groene bestemming. Bij Arke en Holland International worden milieuvriendelijke bergdorpen bijvoorbeeld aangegeven met een groene sneeuwster. Deze dorpen bevorderen het openbaar vervoer of zijn helemaal autovrij, ze gebruiken groene energie en gaan bewust om met water, energie en afval.

* Op veel vakantiebestemmingen is water schaars. Ga er zuinig mee om.

* Geef de lokale economie een impuls: ga ook eten buiten het hotel en doe boodschappen op de markt.

* Koop geen souvenirs gemaakt van beschermde planten en dieren. Meer informatie: www.wnf.nl of www.denkgoedna.org

* Bezoek natuurbeschermingsprojecten. De entreegelden komen de projecten ten goede.

* Kijk eens op www.ikhebzininvakantie.nl. Een gloednieuwe site van onder andere Milieu Centraal, TUI en ANVR, waar bezoekers per bestemming en type vakantie informatie krijgen over verantwoord op vakantie gaan.


De kritische mobilist 2009


Commentaar en kopij aan ons opsturen

Terug naar eerste pagina