Verontruste ANWB leden

Milieudefensie: 'Kwartje van Kok' naar trein en bus

(Persbericht Amsterdam, 14 augustus 2002) Milieudefensie vindt dat het Rijk moet bijspringen om de beoogde prijsverhoging van treinkaartjes in de hand te houden. Het Kwartje van Kok moet niet terug naar de automobilist. Het kan beter worden besteed aan de financiŽle achterstand die het openbaar vervoer de afgelopen jaren heeft opgelopen. Zo kan de exorbitante prijsverhoging die de NS wil doorvoeren achterwege blijven.

De teruggave van het Kwartje van Kok kost de staat zo'n 0,4 miljard euro. Tegelijkertijd wil de NS een prijsverhoging van wellicht zo'n acht procent doorvoeren. Eerder deze week gaf busbedrijf Connexxion aan met fikse financiŽle tekorten te kampen. 'Het is van de gekke dat automobilisten door het Rijk worden gespekt, terwijl de openbaar vervoerreiziger wťťr op hogere kosten dreigt te worden getrakteerd.

Milieudefensie wil dat het Rijk haar geld niet aan automobilisten teruggeeft, maar aan de gebruikers van het schone alternatief: de bus en de trein', aldus Joris Wijnhoven, campagneleider verkeer van Milieudefensie.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat rekende uit dat teruggave van het Kwartje van Kok leidt tot zo'n drie procent meer uitstoot van het broeikasgas CO2 en vijf tot negen procent meer wachttijd in de file. Wijnhoven: 'Aan de ene kant subsidieert het kabinet automobilisten om extra in de file te staan, terwijl de openbaar vervoerreiziger in de kou staat. Dat moet precies andersom. De automobilist ondervindt als nadeel van de teruggave van het Kwartje van Kok dat de files langer worden. Beloon liever de miljoenen mensen die voor het schone alternatief kiezen, dus de trein en de bus.'


Verontruste ANWB-leden 2002

Postbus 1357, 6501 BJ Nijmegen / Giro nr 3939025

Commentaar en kopij per E-mail aan: erik.vandijk@consunet.nl


Terug naar eerste pagina