De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

NIEUWSBRIEF CAMPAGNE VERKEER MILIEUDEFENSIE

24 januari 2008

INHOUD (selectie)
Kamer scherpt regels aan voor bouwen langs snelwegen
Eind februari uitspraak Raad van State over 80 km
Bewonersprotest leidt tot aandacht voor gezondheid
Eurlings wil A4 Midden Delfland
Campagneleider verkeer gezocht

Kamer scherpt regels aan voor bouwen langs snelwegen
In een Algemeen Overleg met minister Cramer heeft de Tweede Kamer half december de regels voor het bouwen van scholen en bejaardenhuizen langs snelwegen wat aangescherpt. Minister Cramer wilde een bouwverbod bij overschrijdingssituaties tot 100 meter van de snelweg, maar de Kamer scherpte dit onder druk van Milieudefensie en bewonersorganisaties aan tot 300 meter. Binnenkort praat de Kamer verder en zal Milieudefensie de noodzaak van een bouwverbod langs drukke stadswegen aankaarten.

Eind februari uitspraak Raad van State over 80 km
Op 16 januari heeft de Raad van State zich gebogen over het verzoek van Milieudefensie om de maximumsnelheid te verlagen naar 80 km per uur op 200 km stadssnelweg. Door deze maatregel verbetert immers de luchtkwaliteit. Alhoewel de Amsterdamse bestuursrechter de eis vorig jaar afwees, denkt Milieudefensie dat de minister zijn weigering deze verkeersmaatregel in te voeren slecht onderbouwd heeft. Eind februari doet de Raad van State uitspraak.

Bewonersprotest leidt tot aandacht voor gezondheid
Ruim 100 bewoners uit Diemen, Duivendrecht en Amsterdam Zuidoost en Watergraafsmeer protesteerden op 12 december in Den Haag met Milieudefensie tegen het verbreden van de snelwegen voor hun deur. Alhoewel het niet lukte een Kamermeerderheid ervan te overtuigen naar alternatieven voor dit extra asfalt om te zien, kreeg minister Eurlings veel kritiek te verduren over zijn gebrekkige overleg met een aantal 'vergeten gemeenten'. Inmiddels nam de Kamer een motie aan die de minister opdraagt te kijken hoe de gevolgen van de wegverbredingen voor omwonenden beperkt kunnen worden.

Eurlings wil A4 Midden Delfland
Half januari heeft minister Eurlings in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij er alles aan zal doen nog deze regeerperiode te starten met de aanleg van de A4 door Midden Delfland. Dat hebben we vaker gehoord, minister Peijs had zelfs beloofd er een grote zandbak van te maken als er onder haar bewind geen spade de grond in zou gaan.
Milieudefensie maakt zich zorgen over de gevolgen die de aanleg van de weg heeft voor de omwonenden, die nu al lucht inademen die viezer is dan toegestaan. Samen met bewoners zal Milieudefensie proberen de weg bij de rechter tegen te houden.

Campagneleider verkeer gezocht
Omdat Joris Wijnhoven per 1 maart en na negen jaar zijn werk bij Milieudefensie verruilt voor een baan als fractiemedewerker bij GroenLinks in de Tweede Kamer, is Milieudefensie hard op zoek naar een opvolger. De vacaturetekst kun je hier vinden:

http://www.milieudefensie.nl/vacatures/campagneleider-verkeer-en-vervoer


De kritische mobilist 2007


Commentaar en kopij aan ons opsturen

Terug naar eerste pagina