De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

Gasmaskers op verkeersknooppunt Oudenrijn

(NU-NL 13 mei 2005) De dagelijkse filerijders op de A2 bij knooppunt Oudenrijn worden vrijdag even uit de sleur gehaald. Rondom het roemruchte verkeersknooppunt bij Utrecht hangen knalgele spandoeken in de vorm van gasmaskers. De boodschap is klip en klaar: Milieudefensie protesteert tegen de luchtvervuiling van het autoverkeer.

Vooral het Rijk is wat de milieuorganisatie betreft niet daadkrachtig genoeg in de strijd voor schone lucht. "Het kabinet blijft dralen met het nemen van effectieve maatregelen als het verhogen van dieselaccijns, het verlagen van de maximumsnelheid op stadssnelwegen en het verplicht stellen van roetfilters", aldus campagneleider J.Wijnhoven van Milieudefensie vrijdag.

Om daar verandering in te brengen, beklommen veertig actievoerders vrijdag de fly-overs van Oudenrijn. De actie maakt deel uit van de campagne 'Nederland in ademnood'. Hiermee wil Milieudefensie de overheid dwingen tot maatregelen voor schonere lucht.

Deze week nog stelde directeur K. van Egmond van het Natuur en Milieu Planbureau (NMP) dat er jaarlijks 18.000 Nederlanders tien jaar vroeger doodgaan door de vuile lucht. Bij de presentatie van zijn Milieubalans 2005 hamerde het NMP op extra maatregelen boven op de Europese regels.

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) weet dat Nederland op dit gebied niet aan de Europese eisen voldoet. De bewindsman zint op extra maatregelen voor schone lucht. Nu blokkeert de te vuile lucht de bouw van nieuwe woningen en bedrijven en de aanleg van nieuwe wegen.

Proefproces vieze straten Den Haag

(Teletekst 11 mei 2005) Milieudefensie begint een proefproces over "de smerigste straat van Nederland",de Amsterdamse en Stille Veerkade in Den Haag.De organisatie is ontevreden over de maatregelen die Den Haag heeft genomen om de luchtkwaliteit in de straten te verbeteren.

Uit metingen bleek dat de lucht in de straten veel vuiler is dan de Europese normen toestaan.Gisteren kondigde Den Haag maatregelen aan,die Milieudefensie te vaag en mager noemt.Bovendien zou er weer onderzoek aan vooraf moeten gaan.

Milieudefensie vindt dat de gemeente de straten meteen op bepaalde tijden moet afsluiten voor vrachtwagens.


De kritische mobilist 2005

Commentaar en kopij aan ons opsturen


Terug naar eerste pagina