De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

HSL twee keer duurder dan begroot

(3 juli 2006) De aanleg van de hogesnelheidslijn (HSL) gaat twee keer zoveel geld kosten. Het Algemeen Dagblad stelt dit maandag op grond van een accountantsrapport van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en brieven van minister van Verkeer Karla Peijs (CDA). Uit deze stukken blijkt dat de kosten het bedrag van zeven miljard euro ruim gaan overstijgen.

De Tweede Kamer is door Peijs gevraagd 35 miljoen euro extra vrij te geven voor onder meer problemen met verzakte grond. Daardoor moet achthonderd meter spoor worden vervangen en is op dat deel van het spoor een nieuwe bovenleiding nodig. Deze extra werkzaamheden betekenen zeventien weken extra werk.

Als Nederland het HSL-traject te laat oplevert, volgen boetes van BelgiŽ en spoorvervoerder HSA. Deze boetes zouden 22 miljoen euro per maand bedragen. Het traject zou op 1 oktober klaar moeten zijn, zodat het spoor getest kan worden. Op 1 april volgend jaar moet de lijn voor gebruik worden opgeleverd. De problemen rond de aanleg van het HSL-traject noemt Peijs een 'reŽel risico' voor de opening van de lijn.


De kritische mobilist 2006

Commentaar en kopij aan ons opsturen


Terug naar eerste pagina