Verontruste ANWB leden

Hieronder een artikel van Ingrid van Beurden in de Vogelvrije Fietser met heel veel handige tips EN BOORDEVOL RELEVANTE INTERNET-LINKS voor overnachtingen tijdens onze fietsvakantie. Van kamperen resp. goedkope logies in Nederland, naar verblijfsmogelijkheden Nederland en Europa tot onderaan dit artikel een vrij compleet overzicht van gidsen voor bijna elk Europees land! Elders op onze homepage veel goede tips om samen met uw fiets milieuvriendelijk -en vaak onverwacht goedkoop en luxueus- per trein op mooie reisbestemmingen te komen.

Voor actueel nieuws over trektochten met de fiets: word lid van de Fietsersbond ENFB en ontvang regelmatig de Vogelvrije Fietser (zie onderaan deze pagina). En bezoek de speciale geactualiseerde site met adressen: http://www.fietsersbond.nl/urlsearchresults.asp?itemnumber=778

Actueel nieuws sinds het artikel van Ingrid van Beurden:

1. BED & BREAKFAST IN NEDERLAND: Een initiatief van Nederlandse Bed & Breakfast eigenaren. Het idee achter deze niet commerciŽle site is dat toeristen zonder bemiddelingskosten hun weg vinden naar betaalbare accommodaties. Dit overzicht van accommodaties in Nederland, gerangschikt op plaatsnaam, is niet alleen te vinden op internet http://www.immerloo.freeler.nl/pensions.html maar ligt ook bij alle accommodaties ter inzage, zodat voor toeristen ook ter plaatse de nodige informatie aanwezig is. Dit overzicht is te downloaden als WORD document op http://www.immerloo.freeler.nl/tip-pension-nl.doc

2. Link van Oude Boomgaard: http://home.wxs.nl/~ca.veelenturf/oudeboomgaard.htm ; kleine camping op unieke groene en rustige plek middenin Hollandse randstad (in prachtige polder Lopikerwaard, nabij Linschoten) verkiest trekkende fietsers met tentjes boven caravans, een omgekeerde tendens.....

3. Link van familie Vandeputte: http://go.to/hageland ; recreatieve boerderij nabij Leuven (BelgiŽ) met VEEL fiets- en wandelmogelijkheden. Een aanrader, ook al omdat deze sympathieke Belgen doorlinken naar andere Oost- en West-Vlaamse collega's !

Duizend plekken om te slapen

De Vogelvrije Fietser speurde naar mooie, stille en verrassende overnachtingsadressen in Nederland en Europa. En vond natuurcampings, pronkkamers, kamperen op het water, vrouwenpensions, paalkamperen en ecologische boerderijen. Allemaal om aan te doen op de fiets.

Kamperen in Nederland

Op een van de natuurkampeerterreinen vind je gegarandeerd een rustig plekje in een natuurlijke omgeving. Om er een tentje op te slaan is een natuurkampeerkaart vereist. Deze is voor ƒ 17,50 verkrijgbaar bij de Fietsersbond (zie pagina 29 van dit tijdschrift). Bij aanschaf van de natuurkampeerkaart ontvang je 'Het Groene Boekje' met ruim honderd natuurkampeerterreinen in Nederland. Informatie: Stichting Natuurkampeerterreinen, (f 030-6033701 (10.30-12.30 uur) of www.natuurkampeerterreinen.nl .

Staatsbosbeheer kent naast natuurkampeerterreinen ook het paalkamperen, dat wild kamperen het dichtst benaderd. Een paal markeert de kampeerspot waar toilet en waterpomp (koud en geen drinkwater) de enige voorzieningen zijn. De gids met alle kampeerplaatsen van Staatsbosbeheer is gratis te verkrijgen via (I) 030-6926213. Kijk ook op www.staatsbosbeheer.nl/kamperen/paalkamperen

De Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) heeft 23 zeer fraai gelegen kampeerterreinen voor eigen leden die milieubewust kamperen met bescheiden uitrusting. Sommige campings hebben een plek om een kampvuur te maken. Van de kampeerders wordt verwacht mee te helpen aan het onderhouden van het terrein. Op de website www.kampeerclub.nl kun je lezen hoe je kamperend kunt kennismaken met de NTKC. Of bel naar het clubbureau dat op woensdagavonden van 2022 uur bereikbaar is:Tel. 030- 2618118. De jaarlijkse verenigingscontributie bedraagt tussen de ƒ 15 en ƒ 80, afhankelijk van leeftijd en gezinssituatie.

Verspreid door Nederland liggen dertig Kleine Groene Campings, aangesloten bij de gelijknamige organisatie. Een gids met een beschrijving van de kleinschalige kampeerterreinen met een rustig karakter is te verkrijgen door f 5 naar de vereniging over te maken. Mail naar info@kgc.nl of bezoek de website www.kgc.nl.

Kamperen op het water biedt Akkermans Outdoor Centre. Nabij natuurgebied De Dintelse Gorzen (grens Noord-Brabant en Zeeland) liggen drie vlotten, alleen per kano bereikbaar. Zelfs naar de sanitaire unit (toiletemmer is wel beschikbaar) is het peddelen. Akkermans heeft tevens een ecologisch beheerd kampeerterrein waar je niet alleen je eigen tent kunt neerzetten maar ook een tipi kunt huren (wel prijzig). Informatie kun je vinden op www.akkermansoutdoor.nl of aanvragen via Tel. 0167-502621.

Het Zuid-Hollands Landschap heeft vier primitieve kampeerterreintjes in Rockanje, Oostvoorne, 's Gravenzande en Noordwijk. Er is slechts koud water en geen douche. Om er te kamperen moet je kampeerbeschermer van de stichting zijn voor ƒ 75 per jaar en in het bezit zijn van een natuurkampeerkaart, Tel. 020-2722222 of www.zuidhollandslandschap.nl.

Kamperen bij boer en tuinder kan via Vekabo Nederland. De gids 'RecreŽren op het platteland 2001' is voor ƒ 7,50 verkrijgbaar bij de VVV-kantoren. Naast de minicampings staan er ook enkele pensions, logies met ontbijt en appartementen op het boerenbedrijf in vermeld. Bel naar Tel 06-53938467 of vraag de gids aan via www.vekabo.nl (ƒ 5,50 verzendkosten extra).

De Stichting Vrije Recreatie (SVR) biedt ook de gelegenheid om te kamperen bij de boer, maar daarvoor moet je eerst donateur worden voor ƒ 22,50 per jaar. Op aanvraag krijg je een adressenlijst met een korte beschrijving van dertig tot zestig kampeerboeren in de opgegeven regio of een totaallijst in het land van je keuze. SVR put uit twaalfhonderd adressen in Nederland en vijfhonderd in andere Europese landen. Donateur worden kan via Tel. 0183-352741 of kijk op www.svr.nl

De ANWB geeft de gids Goedkoop Ovemachten uit, met herbergen, trekkershutten, Bed & Breakfast en pensions in Nederland. Verkrijgbaar bij de ANWB en in de boekhandel voor ƒ 14,95.

Vraag voor vertrek nog even bij de camping na of die niet gesloten is in verband met mond- en klauwzeer!

Logies in Nederland

Logies en kamperen op een landgoed biedt de Vereniging Gastvrije Nederlandse Landgoederen en Kastelen (LKC). Kijk op www.lkc.nl voor een uitgebreide beschrijving van de landgoedcampings.

Hoeve-Logies kent tientallen boerenbedrijven waar je terecht kunt voor logies en ontbijt of het huren van een appartement. Op sommige hoeves is kamperen ook mogelijk. De accommodatiegids 'Natuurlijk logeren op de boerderij' kun je voor ƒ 14 bestellen via tel. 0172-586340 of via www.dutch-farmholidays.com.

Stichting Vrienden op de Fiets heeft een netwerk van 1700 particulieren die logies en ontbijt aanbieden, uitsluitend voor fietsers en wandelaars. De kosten bedragen maximaal ƒ 30 p.p.p.n. Om gebruik te maken van de fietsvrienden word je donateur van de stichting voor ƒ 13,25 per jaar, Tel. 0316-524448 of 040-2840483. Donateurs ontvangen het boekje met alle overnachtingsadressen.

Kijk ook op www.vriendenopdefiets.nl De fietsersbond heeft een gidsje 'Fietsen & Overnachten' met ruim honderd adressen in Nederland. Leden van de Fietsersbond kunnen gratis logeren bij andere fietsers die alleen een slaapplek bieden; een slaapzak en matje neem je zelf mee. Een lijst van Bed & Breakfast-adressen in heel Nederland vind je op de website www.finopreis.nL

Bed & Brochje, oftewel logies met ontbijt in Friesland . Het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme geeft een flyer uit met zeventig adressen op het Friese platteland, Tel. 0900-9222. Op de site www.nnbt.nl vind je een lijst met logeerboerderijen, Bed & Breakfast, campings en herbergen in dit deel van Nederland.

Sfeervol logeren kan in karakteristieke boerderijen en dorpsherbergen langs de kusten van Friesland en Groningen. De ringband met ongeveer 35 logementen en speciale arrangementen kun je aanvragen via Tel. 0519-349473 of kijk op www.pronkkamer.nl

Stichting Erfgoedlogies heeft ongeveer vijftig overnachtingsadressen in historische gebouwen zoals boerderijen, pastorieŽn en havenzaten. De accommodaties (niet lowbudget) liggen vooral in de noordelijke provincies. Tegen een vrijwillige bijdrage is de gids 2001 verkrijgbaar via (Tel 050-5350202 of kijk op www.erfgoedlogies.nl

Overnachten in een traditionele Noord-Hollandse stolpboerderij kan bij Stichting Hotel De Boerenkamer. De stichting biedt luxe kamers met ontbijt (ongeveer ƒ 75 p.p.p.n. op. vijf boerenbedrijven die aan agrarisch natuurbeheer doen. Kijk op www.hotel-boerenkamer.nl of bel Tel. 0299-655726 voor een informatiepakket.

Een overzicht van trekkershutten en boerderijcampings in Zeeland kun je vinden via www.zeeland.net/vvv/logies.

In Nederland en Europa

Eceat publiceert ruim twintig landengidsen met honderden ecologische kampeerboerderijen en kleine pensions, waaronder ook in TsjechiŽ, Polen, Zuidoost-Europa, en ook de Benelux (inclusief Nederland). De landengidsen zijn voor ƒ 16 per stuk te bestellen bij Eceat Tel. 020-6681030 of via hun website www.eceat.nl . Eceat brengt samen met de ANWB ook 'De Groene Vakantiegids Europa' uit met een selectie van kwaliteitsadressen in dertien landen. De gids is voor ƒ 34,95 verkrijgbaar bij ANWB en VVV, en te bestellen bij Eceat.

Ruim dertienhonderd kleinschalige campings, bij de boer of natuurkampeerterreinen, vind je in de ANWB-gids 'Kleine campings 2001'. Met campings in Nederland, met Frankrijk, GrootBrittanniŽ, lerland, BelgiŽ, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Verkrijgbaar bij de ANWB, VVV's en in de boekhandel voor f 16,95 of te bestellen via www.anwb.nl. De Stichting Nederlandse Jeugdherbergcentrale geeft op haar site www.njhc.org informatie over alle 34 jeugdherbergen in Nederland of vraag de gratis herberggids 2001 aan via Tel. 020-2646064. Online zijn ook landengidsen te bestellen met de herbergen in Denemarken , Duitsland, Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, lerland en Schotland. De gids 'Europe 2001' van Hostelling International geeft een overzicht van de jeugdherbergen in 29 landen en is voor ƒ 22 verkrijgbaar bij NJHC, ANWB, VVV's, NBBS-reiswinkels en de Fietsvakantiewinkel.

In een trekkershut tref je basisvoorzieningen als beddenr tafel met stoelen, gasstel en verlichting aan. Beddengoed en keukengerei moet je zelf meenemen, soms kun je het huren. Op de website www.trekkershutten.nl vind je alle informatie over de meer dan driehonderd hutten in de Benelux. De informatie is voor ƒ 4 ook als brochure verkrijgbaar bij de VVV- en ANWB-kantoren.

Overnachten in een Nivon-natuurvriendenhuis betekent zelf koken en zelf schoonmaken. De accommodaties zijn toegankelijk voor leden en niet-leden. Nivon geeft een gids uit met alle natuurvriendenhuizen en natuurkampeerterreinen in Nederland, verkrijgbaar voor een vrijwillige bijdrage. De lidmaatschapskosten liggen tussen ƒ 15 en ƒ 65 per persoon, afhankelijk van leeftijd en inkomen. Nivon heeft bovendien landengidsen van natuurvriendenhuizen in BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije, sommige met kaart. De prijs varieert van ƒ 16,50 (BelgiŽ) tot ƒ 38 (Duitsland). Leden hebben korting. Meer informatie: Tel. 020-4350700 of kijk op www.nivon.nl.

Vrouwenpensions in heel Europa kun je vinden in het Duitse boek 'Frauenorte uberall'. Deze pensions, voor het merendeel voortgekomen uit de vrouwenbeweging, bieden soms ook cursussen en trainingen aan. Eind juni verschijnt een nieuwe uitgave bij uitgeverij Jager in Berlijn. Prijs: ƒ 33. Zusterorganisaties van de Fietsersbond in Engeland, Frankrijk, ItaliŽ, Oostenrijk en Zwitserland hebben gidsjes met slaapadressen van leden. Leden van de Nederlandse Fietsersbond kunnen hiervan gebruik maken als zij zelf ook hun adres opgeven als slaapadres in de gids van de Fietsersbond 'Fietsen & Overnachten'. De adressenlijsten zijn te bestellen bij de Fietsersbond voor ƒ 10 per stuk (zie onderaan pagina).

Europa

BelgiŽ

De Vlaamse Federatie voor Hoeve en plattelandtoerisme heeft bijna honderd boerderijadressen, te zien op www.hoevetoerisme.be

(P.S. Aanvullende link van An Vandeputte: http://go.to/hageland ; recreatieve boerderij nabij Leuven met VEEL fietsmogelijkheden. Een aanrader, ook al omdat deze sympathieke Belgen doorlinken naar andere Oost- en West-Vlaamse collega's !)

Denemarken

Ongeveer zevenhonderd eenvoudige kampeerterreinen in Denemarken vind je in het Deenstalig boekje 'Overnatning i det fri'. Verkrijgbaar voor ƒ 39,50 bij de Fietsvakantiewinkel, Tel. 0348-420844. Hugo Service in Heerhugowaard brengt een Bed & Breakfast-gids uit voor Denemarken voor f 15,95 per stuk, Tel. 072-5710650. Op www.denemarken.dt.dk vind je informatie over Bed & Breakfast en vakantiewoningruil. Op www.land-boferie.dk staan Deense boerderijlogementen.

Duitsland

D Bikeline serie van uitgeverij Esterbauer heeft per deelstaat een gidsje met fietsroutes en overnachtingsadressen. In dezelfde serie een gids voor heel Duitsland met driehonderd campings, jeugdherbergen en andere adressen. Prijs: f 29,50.

De gids 'Zimmer frei 2001' bevat 3500 vakantieadressen in Duitsland en Oostenrijk, overwegend particuliere kamers voor f 30 ŗ f 35 p.p.p.n. Verkrijgbaar bij ANWB en Hugo Service in Heerhugowaard voor ƒ 25,- of www.zimmerfrei.nl. Een bed en een warme douche kun je als lid van de Nederlandse Fietsersbond krijgen bij Duitse Dachgebers, leden van de Duitse Fietsersbond ADFC, die onderdak bieden aan fietsvakantiegangers. De gids met meer dan duizend adressen kun je verkrijgen via de Nederlandse Fietsersbond (zie tel.nr / homepage onderaan dit artikel).

Finland

Via www.mek.fi kun je brochures bestellen over vakantiehuisjes, boerderijvakanties, campings en hostels.

Frankrijk

'Camping ŗ la ferme' is een gids met boerderijcampings in Frankrijk. 'Gites d'ťtapes et de sejour' geeft een overzicht van accommodaties vergelijkbaar met jeugdherbergen. 'Gites Panda' is een gids met afgelegen vakantiehuisies in natuurgebieden. Sťjour en France brengt de gidsen uit voor ƒ 32,50. T. 026-3257800 of kijk op www.sejour-en-france.nl of www.gites-de-france.nl. Je kunt er ook een gratis brochure bestellen met vakantiehuisies op het platteland.

"Bed en Breakfast in Frankrijk" is een dikke Nederlandstalige gids met zevenhonderd opmerkelijke gastverblijven. Verkrijgbaar in de boekhandel voor ƒ 49,95. Uitgeverij Spalder & Norvell Jefferson, Naarden. 'Bij de Fransen thuis' bevat 3800 particuliere adressen in landelijk Frankrijk, ƒ 30 ŗ ƒ 35 p.p.p.n. Verkrijgbaar bij de ANWB of uitgeverij Hugo Service in Heerhugowaard voor ƒ 29,75. Tel. 072-5710650..

'Cycling France' is een nieuwe reisgids van Lonely Planet inclusief overnachtingsadressen. Prijs: ƒ 57,95.

Groot-BrittanniŽ

Ook van 6root-BrittanniŽ heeft Lonely Planet een nieuwe fietsgids ('Cycling Britain') met overnachtingsadressen. Prijs: ƒ 57,95. Meer dan zeshonderd 'Special Places to Stay' vind je in 'Bed & Breakfast in England, Scotland and Wales'. Deze Nederlandstalige gids is verkrijgbaar in de boekhandel voor ƒ 49,95. Uitgeverij Spalder & Norvell Jefferson, Naarden.

Noorwegen

Het Noors Verkeersbureau heeft op de website www.noorsverkeersbureau.nl tientallen boerderijadressen. Brochures bestellen kan via Tel. 0900-8991170.

Polen

Via het Pools Informatiebureau voor Toerisme kun je een gids opvragen met meer dan zeshonderd logeerboerderijen. Op sommige boerderijen is kamperen mogelijk. De gids met gedetailleerde landkaart is tegen een vrijwillige bijdrage verkrijgbaar via (S 0900-2025949 of aan te vragen via www.poleninfo.tripod.com.

Schotland

Bed & Breakfast en andere overnachtingsadressen via www.visitscotland.net.

Slowakije

Surf voor cottages naar www.limba.sk.

Spanje

Plattelandsaccommodaties in Spanje kun je opzoeken via www.spaansverkeersbureau.nl

Zweden

Bij het Zweden Informatie Centrum is de gids 'Bo pa Lantgard' verkrijgbaar met Bed & Breakfast-adressen en zelfcateringhuisjes op het Zweedse platteland. Bij sommige boerderijen is het mogelijk je tent op te zetten, (T. 0900-2025200 of 0900-9933360 of kijk op www.zweden.nl. Surf voor jeugdherbergen in Zweden naar www.stfturist.se

Wereld

Links naar allerlei verkeersbureaus zijn te vinden via www.werelds.com. Een wereldwijd overzicht van Bed & Breakfast-adressen geeft www.bedandbreakfast.com.

Tot slot is Servas een vredesorganisatie van gastenverblijven en reizigers in honderd landen die bij elkaar op bezoek gaan om kennis te maken met elkaars cultuur, www.servas.org.

(Bovenstaand artikel is integraal overgenomen uit het tijdschrift Vogelvrije Fietser (mei-juni 2001); wilt u dit zeer lezenswaardige blad regelmatig ontvangen, wordt dan voor f 45,- per jaar lid van de Fietsersbond (voorheen: ENFB, nog eerder ENWB, de ENIGE ECHTE Fietsersbond!!!...): www.fietsersbond.nl of tel. 030-2918171)


Verontruste ANWB-leden 2002

Postbus 1357, 6501 BJ Nijmegen / Giro nr 3939025

Redactie: AriŽnsware 22; 8014 TE Zwolle

Commentaar en kopij per E-mail aan: erik.vandijk@consunet.nl


Terug naar eerste pagina