De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

Uitstoot broeikasgassen groeit

(ANP 6 september 2005) Nederland heeft vorig jaar meer broeikasgassen uitgestoten dan het jaar daarvoor. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag laten weten.

In 2004 is er 217 miljard kilogram broeikasgassen uitgestoten. Dat was een jaar eerder nog 214 miljard kilogram. Vergeleken met 1990 is de uitstoot 2 procent toegenomen, aldus het CBS.

Nederland moet in de periode tussen 2008 en 2012 6 procent minder broeikasgassen produceren dan in 1990. Een structurele daling blijft volgens het CBS echter uit. Vooral het
verkeer, de energiesector en de industrie waren afgelopen jaar de grootste vervuilers. Ze stootten 78 procent van de kooldioxide uit.

Het verkeer is de afgelopen jaren een steeds groter deel van de uitstoot voor zijn rekening gaan nemen. Nederlanders leggen meer kilometers op de weg af. Zuiniger motoren compenseren dat slechts gedeeltelijk. Inmiddels is het verkeer verantwoordelijk voor 39 miljard kilogram schadelijke stoffen op jaarbasis, een toename van 30 procent vergeleken met 1990.

Elektriciteitsproducenten zijn ook vervuilender geworden. Ze gebruiken meer brandstof, zodat ze kunnen voldoen aan de groeiende vraag van de consumenten en industrie. In 2004 stootte de energiesector 58 miljard kilogram vuile stoffen uit, een groei van ruim 40 procent vergeleken met 1990.


De kritische mobilist 2005

Commentaar en kopij aan ons opsturen


Terug naar eerste pagina