De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

Veel steden zondag autovrij

(Milieudefensie 18 september 2008) Fietsers en wandelaars kunnen zondag vrij bewegen in een groot aantal steden. Milieudefensie viert dan de tiende verjaardag van de zogenoemde autovrije dag.

22 Steden en dorpen doen dit jaar mee aan het initiatief van Milieudefensie. Deelnemende steden zijn onder meer Amsterdam, Maastricht en Goes. In al die steden zijn de straten in het centrum autovrij. Sommige deelnemers besteden extra aandacht aan de dag en organiseren straatactiviteiten. Zo houdt Amsterdam de 'Formula Zero Race' (racen zonder CO2-uitstoot) en een recordpoging voor de langste hinkelbaan en stelt Maastricht de drukste straten van de binnenstad open voor hardlopers en skaters.

Zonderdag

De autovrije dag zoals die er nu wordt ingevuld werd voor het eerst gehouden op 19 september 1999. Toen deden alleen Amsterdam en Deventer mee. Milieudefensie wilde toen, en nu nog, aandacht voor de kwaliteit van het milieu. De autoloze dag werd door hen dan ook omgedoopt tot Zonderdag. Volgens de milieuorganisatie "ontmoeten mensen die alleen maar in de auto zitten elkaar niet meer".

Sinds 2003 is de autoloze dag onderdeel van de internationale actieweek Week van de Vooruitgang, die in het teken staat van duurzame mobiliteit. Met de Zonderdag wordt een traditie van autoloze zondagen voortgezet. In 1956 werd de dag uit nood geboren tijdens de Suezcrisis. Auto's mochten toen een aantal maanden op zondag niet rijden wegens gebrek aan olie en uit angst voor internationale confrontaties.

Olie

In 1973 was het opnieuw noodzakelijk autoloze dagen uit te roepen. Van 4 november 1973 tot en met 6 januari 1974 moesten automobilisten er op zondag met de fiets of lopend op uit om olie te besparen.

De actie stond toen weer in het teken van internationale spanningen. De Nederlandse steun aan IsraŽl tijdens de Jom Kipoeroorlog werd niet gewaardeerd. Enkele Arabische landen draaiden de oliekraan voor Nederland dicht waardoor een olietekort ontstond.


De kritische mobilist 2008


Commentaar en kopij aan ons opsturen

Terug naar eerste pagina