De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

In de jaren '70 hield uw redacteur samen met anderen brandwacht in het huis van een actievoerder die voor het behoud van Amelisweerd streed. Voorstanders van de A27 hadden geprobeerd het huis van hem en zijn gezin met jonge kinderen 's nachts in brand te steken.... Actievoerder en gezin moesten onderduiken. Dit keer lijkt de bevolking meer eensgezind voor het behoud van een laatste stukje wandelgroen nabij stedelijk Utrecht. De plannen van Rijkswaterstaat zijn bizar. (EvD)

Utrechters zijn boos

(Trouw 9 december 2008) De Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) heeft een website geopend tegen de snelwegplannen rond Utrecht. De NMU wijst op voorhand een onderzoek naar snelwegen door waardevolle gebieden af. Ook in de Utrechtse politiek wordt boos gereageerd. „Een zuur Sinterklaascadeau”, noemt de D66-fractie de plannen. De PvdA: „Wij laten ons niet onder druk zetten om te kiezen tussen snelwegen dwars door Leidsche Rijn of door Amelisweerd.” GroenLinks: „We zijn geschokt.” De komende weken liggen de plannen ter inzage.

Onbegrip over plan voor weg bij Amelisweerd

Verbijstering op landgoed Amelisweerd. De plannen voor de aanleg van een nieuwe weg pal langs het natuurgebied stuiten op onbegrip en boosheid bij bezoekers.

’De weg van de meeste weerstand’ heet de tentoonstelling op de zolder van biologische bakkerij De Veldkeuken op landgoed Amelisweerd. Er hangen foto’s uit de jaren zeventig en tachtig van actievoerders in boomhutten en protestmarsen door de Utrechtse binnenstad. Er is zelfs een boomhut nagebouwd, geflankeerd door een paspop in kledij van de mobiele eenheid.

De expositie herinnert aan de rellen die uitbraken toen in de jaren zeventig plannen werden gemaakt voor de aanleg van de A27 dwars door landgoed Amelisweerd. Actievoerders wisten de asfalteermachines lang tegen te houden door het bos te bezetten en in boomhutten te slapen. De weg kwam er toch, maar pas nadat de mobiele eenheid het bos had schoongeveegd.

„Zo’n rel krijgen we nu weer”, reageert het echtpaar Van Veen op de gisteren bekend geworden plannen van Rijkswaterstaat voor een nieuwe snelweg vlak langs het natuurgebied. De Van Veens drinken hun dagelijkse kop koffie in het theehuis op het landgoed.

Natuurlijk, de plannen voor een nieuwe verbindingsweg tussen de A12 en de A28 zijn nog maar vage schetsen. „Maar daar begon de aanleg van de A27 ook mee” , zegt Van Veen. „Als die weg er komt, is dat een ramp voor de natuur. Doordat de Kromme Rijn door Amelisweerd stroomt, vind je hier veel bijzondere watervogels. Er komen hier veel jonge gezinnen uit de stad. Dit is voor veel Utrechters de enige plek waar je dichtbij huis de natuur in kunt.”

Ook bedrijfsleider Paul Klein Hofmeijer van thee- annex pannekoekenhuis Rhijnauwen schrikt van de plannen. „Dit is nu nog een rustig hoekje van Amelisweerd. Er is hier al veel te doen geweest over de aanleg van een parkeerplaats. Maar zo’n weg is nog een veel groter project. Dan moet je maar hopen dat Rijkswaterstaat rekening houdt met een pannekoekenboerderijtje.”

Buiten is, als de wind uit het zuiden komt, nu al een permanente ruis te horen van het verkeer dat over de A12 sjeest. Af en toe versterkt door het geraas van een passerende trein op de lijn Utrecht-Arnhem. „Met nog een weg erbij wordt dat alleen maar erger”, vreest Ans Tros, die op het pad langs de Kromme Rijn haar hond uitlaat. „Dan is het straks nergens meer stil hier.”

Verderop vragen Corrie Versteeg en Doortje van Besouw zich af of er al een actiegroep is opgericht. „Wij wandelen hier bijna dagelijks”, zegt Van Besouw. „ Als die weg zou worden aangelegd, is het hele gebied verprutst.”

Versteeg voerde zelf in de jaren zeventig nog actie tegen de aanleg van de A27. „Dat zou ik nu weer doen als de plannen worden doorgezet. Zelf word ik binnenkort 68. Dus het bos barricaderen en in boomhutten slapen, daar begin ik niet meer aan. Maar we zullen zeker duidelijk maken dat we dit niet pikken.”


De kritische mobilist 2008


Commentaar en kopij aan ons opsturen

Terug naar eerste pagina