De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

Vaak lijkt het erop of onze zuiderburen de Belgen en nog zuidelijker de Fransen doortastender zijn dan de Nederlandse polderaars als het gaat om de ecotax voor vervuilend vervoer, stimulering van openbaar vervoer om de auto terug te dringen, autovrije dagen etc.. Hieronder weer een mooi voorbeeld dat navolging verdient, van de ADHD-achtige Franse president Sarkozy: bonus voor schoon, boete voor vies. Prachtig. En ook wat betreft vliegvelden en snelwegen lijkt Sarkozy niet erg op onze minister Eurlings die de kool en de geit wil sparen volgend Oud-Hollands gebruik. Zowel bij deze dossiers als die van de pesticiden zijn het behalve milieuvoordelen ook puur conventionele economische berekeningen die Sarkozy leiden tot zijn vergaand lijkende besluiten. (EvD)

Bonus voor milieuvriendelijk karretje

Frankrijk beboet vervuilende auto's

(RTLNieuws.nl 5 december 2007) Frankrijk gaat mensen die vanaf volgend jaar een sterk vervuilende auto kopen, beboeten.

2600 euro

Wie straks in Frankrijk een nieuwe auto koopt die meer dan 160 gram CO2 per kilometer uitstoot, kan een boete krijgen van maximaal 2600 euro. Dat meldt het Franse Milieuministerie. Wie daarentegen een milieuvriendelijke auto koopt, krijgt een bonus die kan oplopen tot 1000 euro. Als ook nog een oude, vervuilende auto wordt weggedaan komt er een cash beloning bovenop.

Biodiversiteit

De boetes en bonussen voor vervuilende auto's zijn enkele van de maatregelen die de Franse president Sarkozy onlangs heeft goedgekeurd om milieuvervuiling tegen te gaan en biodiversiteit te bevorderen. Verder wil Sarkozy onder meer de bouw van nieuwe snelwegen en vliegvelden een halt toeroepen en het gebruik van pesticiden halveren.


 

De kritische mobilist 2007


Commentaar en kopij aan ons opsturen

Terug naar eerste pagina