De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

De EU had mogelijk beter 2 jaar geleden met het plan voor een maximum snelheid op de Duitse Autobahn kunnen komen. Inmiddels heeft de CDU de Groenen afgelost in de regering. CDA staat steeds erg achter de grote Duitse autofabrikanten met hun snelheidsimago (BMW, Mercedes, Audi, Porsche) en de SPD luistert graag naar IG Metall, de vakbond van ondermeer de werknemers in de nationale autoindustrie. Geen gunstig politiek klimaat om de publieke opinie bij te buigen, ook niet als je juist EU-voorzitter bent. (EvD) 

Brussel roept op tot maximumsnelheid op Autobahn

(Volkskrant 11 maart 2007) Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu) heeft Duitsland gesuggereerd om een maximumsnelheid in te voeren op de Duitse snelwegen.

‘Vele EU-landen hebben een maximumsnelheid, die natuurlijk het klimaat beschermt’, zei Dimas zondag in Bild am Sonntag. Auto's stoten bij hogere snelheden relatief meer broeikasgas CO2 uit per kilometer. Vrijdag besloten de regeringsleiders van de EU-landen om in 2020 20 procent minder CO2 uit te stoten.

Dimas stelde voorop dat landen zelf geheel vrij zijn om te beslissen op welke manier ze het doel halen. Maar de Griekse commissaris noemde een snelheidslimiet een eenvoudige maatregel.

Duitsland is het enige land in de EU waar de bevolking zich sterk verzet tegen een maximumsnelheid op snelwegen. Fabrikanten als Porsche en Mercedes vinden het ook onnodig.

Op ongeveer de helft van de Duitse Autobahnen is de snelheid daadwerkelijk vrij: de andere helft zijn stroken met limieten tot bijvoorbeeld 120 of 130 kilometer per uur.

Een jaar geleden opperde Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer) reeds dat de EU-landen hun maximumsnelheden in de EU op elkaar afstemmen.

Berlijn wijst maximumsnelheid af    

(NOS Teletekst 11 maart 2007) De Duitse regering reageert afwijzend op het voorstel van eurocommissaris Dimas om een maximumsnelheid in te voeren op de Duitse snelwegen.

In Bild am Sonntag zei de Griek vandaag dat de maximumsnelheid een effectief middel is tegen de belasting van het milieu. Het Duitse ministerie van Verkeer zegt in een reactie dat een maximumsnelheid van 100 km per uur de uitstoot van CO2 slechts met 0,6% zou beperken. Ook wees een woordvoerder erop dat op 98% van de snelwegen een snelheidsbeperking geldt. Dimas vroeg Duitsland als belangrijk industrieland met de maatregel een voorbeeld te stellen.


De kritische mobilist 2007


Commentaar en kopij aan ons opsturen

Terug naar eerste pagina