De kritische mobilist (v/h Verontruste ANWB leden)

De Telegraaf kopt op negatieve wijze op de voorpagina: "Hoge benzineprijzen jagen automobilist de trein in". AD meldt neutraler: "NS lokt automobilist de trein in". Beide kranten zijn het echter wel eens over het volgende: hogere variabele kosten voor de automobiliteit, in dit geval via de benzineprijs, werken wel degelijk. Eerder werd de kilometerheffing bekritiseerd door de Telegraaf omdat "het toch niet helpt, de automobilist is te verslaafd aan zijn voertuig". (EvD)

'Automobilisten massaal in trein'

(Novum 5 november 2005) Door de hoge benzineprijzen en de fileproblematiek laten steeds meer automobilisten de auto staan. Zij kiezen massaal voor de trein als goedkoper alternatief. Dat meldt De Telegraaf zaterdag.

Dit jaar vervoeren de Nederlandse Spoorwegen (NS) ruim 34 duizend reizigers meer dan vorig jaar. De reizigers komen 'met bakken binnen', zegt commercieel directeur Bert Meerstadt van NS in de krant. Het merendeel van de nieuwe aanwas zou voorheen gebruik hebben gemaakt van de auto.

De groei van het aantal reizigers is door deze stijging groter dan verwacht. Begin dit jaar gaf NS staatssecretaris van Verkeer Melanie Schultz - van Haegen (VVD) een groeiprognose van één procent. Het percentage reizigers is volgens Meerstadt nu al met 3,4 procent toegenomen. Aan het eind van het jaar wordt een totale groei verwacht van vier procent.

De NS heeft berekend dat het gebruik van de trein voor reizigers goedkoper is dan de auto. De personenwagen zou 24 cent per kilometer kosten en de trein 11 cent.


De kritische mobilist 2005

Commentaar en kopij aan ons opsturen


Terug naar eerste pagina